Jak se vyrábí nealkoholické víno: Víno bezkocovINy 🍷

Jak se vyrábí nealkoholické víno: Víno bezkocovINy 🍷

Jak se vyrábí nealkoholické víno: Víno bezkocovINy 🍷

Nealkoholické víno se stalo stále populárnější volbou. Tato varianta si získala své místo na trhu a nabízí řadu chutí a vůní, které mohou být stejně uspokojivé jako jejich alkoholické protějšky.

Ale jak se vlastně nealkoholické víno vyrábí? Dovolte nám ukázat proces a ukázat jak vzniká.

Co vlastně je nealkoholické víno? 

Nealkoholické víno je víno, které obsahuje méně než 0,5 % alkoholu, což splňuje normy pro označení "nealkoholického". Existuje několik metod výroby tohoto nápoje, ale základním cílem je zachovat vlastnosti vína, aniž by se do něj dostal alkohol.

Krok 1: Výběr hroznů

Prvním krokem při výrobě nealkoholického vína je výběr správných hroznů. Stejně jako u tradičního vína je důležité zvolit vhodné odrůdy a zralost hroznů, které budou poskytovat žádané chutě a vůně.

 

Krok 2: Lisování

Po výběru hroznů jsou tyto hrozny lisovány, aby se získala šťáva. Tato šťáva obsahuje cukr, kyseliny a další látky, které jsou důležité pro chutě a vůně vína.

 

Krok 3: Fermentace

Nealkoholické víno se vyrábí podobným způsobem jako tradiční víno, až na to, že fermentace je zastavena před dosažením vysokého obsahu alkoholu. To se děje buď fyzickým zastavením fermentace nebo pomocí technik, jako je odpařování alkoholu.

 

Krok 3: Dealkoholizace


Následuje proces odpařování alkoholu, který zajišťuje, že nealkoholické víno obsahuje méně než 0,5 % alkoholu. Tento proces se často provádí pomocí vakuové destilace. Zde je podrobnější popis tohoto procesu:

1. Příprava vakuové destilační aparatury:

- Nealkoholické víno, které obsahuje určitý obsah alkoholu, je umístěno do vakuové destilační aparatury. Tato aparatura obsahuje speciální komory a zařízení, která umožňují snížení atmosférického tlaku v uzavřeném prostoru.

2. Snížení tlaku:

- Vakuový destilační systém začne snižovat atmosférický tlak v komoře. Tím se snižuje bod varu tekutiny, což umožňuje odpařování alkoholu při nižších teplotách, obvykle při teplotách kolem 30-35°C (86-95°F). Tato nízká teplota je klíčem k ochraně chutě a vůně vína.

3. Zahřívání:

- Nealkoholické víno je opatrně ohříváno v komoře, což způsobuje, že alkohol se začne odpařovat. Díky sníženému tlaku může alkohol odpařovat při nižších teplotách, což chrání charakteristickou chut a vůni vína.

4. Dealkoholizace:

- Odpařený alkohol se zachycuje a kondenzuje zpět do tekutého stavu mimo vakuovou komoru. Tímto způsobem je oddělen od nealkoholického vína.

5. Kontrola a opakování:

- Po prvním cyklu vakuové destilace je obsah alkoholu v nealkoholickém víně opět testován. Pokud je stále příliš vysoký, proces se může opakovat několikrát, dokud nejsou splněny požadované normy. Každý nový cyklus umožňuje odstranění dalšího množství alkoholu.

Vakuová destilace je sofistikovaná a efektivní technika, která se běžně používá při výrobě nealkoholických vín k dosažení nízkého obsahu alkoholu, zatímco jsou zachovány charakteristické chutě a vůně vína.

Krok 5: Aromatizace a dochucení

Pro dosažení žádaných chutí a vůní se nealkoholické víno často ochucuje a aromatizuje. Tento krok umožňuje producentům vytvořit škálu různých variant a stylů.

Krok 6: Balení

Nakonec se nealkoholické víno balí do lahví nebo jiných obalů a je připraveno k prodeji.

 

Závěr

Výroba nealkoholického vína je složitý proces, který si klade za cíl zachovat chutě a vůně tradičního vína, aniž by obsahoval alkohol. Nabízí zajímavou alternativu pro ty, kteří hledají více zdravé a bezpečné možnosti konzumace vína. S širokou paletou dostupných chutí a stylů je nealkoholické víno stále oblíbenější a my tuhle malou revoluci rádi vidíme 😊 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Zanechat komentář

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *